Pyry, kartofle, grule, czyli Siódemkowy Dzień Ziemniaka!
13 Października 2025W sobotę 4 października uczniowie z kl. IV-VIII wraz z rodzicami stanęli do rywalizacji o statuetkę Złotego Ziemniaka. Już drugi rok z rzędu w Szkole Podstawowej nr 7 w Czeladzi w ramach Festiwalu Żywności został zorganizowany jesienny piknik promujący zdrową żywność oraz racjonalne wykorzystywanie produktów żywnościowych.
Kreatywność podstawą sukcesu
Choć początkowo pogoda nie dopisywała, od samego początku wiedzieliśmy, że członkowie naszej społeczności nie zawiodą i licznie stawią się, by skosztować niesamowitych potraw z ziemniaka. Otwarcia imprezy dokonał dyrektor Szkoły Podstawowej nr 7 - p. Artur Polak, życzenia świetnej zabawy w rodzinnej atmosferze złożył zebranym również zastępca burmistrza Czeladzi ds. społecznych p. Andrzej Mentel.
Od samego początku widać było, że rodzice naszych uczniów prześcigali się pomysłami w przygotowaniu potraw z tego - jakby nie powiedzieć - dość powszechnie dostępnego w naszych domach warzywa. Myliłby się jednak ten, kto zakładałby nudę na talerzu. Otóż, można było posmakować m.in. ziemniaka z krewetką skąpanego w sosie łososiowym, rozmaitych sałatek ziemniaczanych, kulek ziemniaczanych, pieczonek, pierożków ziemniaczanych, zupy z ziemniaka, ziemniaków pieczonych czy nawet gofrów. Trzeba przyznać, że nazwy potraw, choć ciekawe, i tak nie oddawały feerii smaków, którą delektowaliśmy się tego dnia. Z jednej strony - kreatywnością wykazali się rodzice, którzy wymyślili potrawy, a potem poświęcili czas na ich przygotowanie i przystrojenie stoiska klasowego, z drugiej - w sprzedaż potraw zaangażowały się dzieci, chcąc wesprzeć zebraną kwotą fundusz Rady Rodziców. Wszyscy uczniowie spisali się na medal, a tytuł Mistrza Smaku i statuetkę Złotego Ziemniaka wygrała klasa IVa (gofry z ziemniaka), a tuż za nią w głosowaniu zgromadzonych smakoszy uplasowała się klasa VIb (pieczone ziemniaki ze szczypiorkiem i serkiem, sałatka ziemniaczana i pierożki z ziemniaka).
Dzięki wsparciu rodziców i gości podczas festiwalu udało się zebrać kwotę 15 tys. złotych, która zostanie rozdysponowana przez Radę Rodziców na potrzeby związane z realizacją zaplanowanych na ten rok celów.
Nie samym jedzeniem człowiek żyje…
Kosztując kartoflanych pyszności można było podziwiać piękne występy wokalne i taneczne uczniów z klas I-III, którzy specjalnie na tę okazję przygotowali piosenki z ziemniakiem w roli głównej. Zarówno występy uczniów, jak i ich urocze przebrania zrobiły duże wrażenie na oglądających. Jak zawsze nie zawiodło szkolne koło teatralne „Myśl-NIK”, które przedstawiło krótką historię o ziemniaku… Na scenie oglądaliśmy również pokazy taekwondo oraz capoeiry zaprzyjaźnionych szkółek oferujących zajęcia sportowe dla dzieci w wieku szkolnym. W międzyczasie duzi i mali goście mogli wziąć udział w zawodach sportowych (tor przeszkód z ziemniakami, sadzenie ziemniaków, rzut ziemniakiem do celu, ziemniaczany slalom), zagrać w wielkie szachy, uczestniczyć „wykopkach” (tu zwycięzcą okazał się Filip z kl. IVa) czy pobawić się na stoisku z kreatywnymi zabawami. Dużym powodzeniem cieszył się kącik crossbookingu, gdzie można było kupić lub wymienić się ciekawymi książkami, a ponieważ obok przygotowano niezwykle pomysłowe prace najmłodszych uczniów (oczywiści z ziemniaka) -„ochom” i „achom” nie było końca
W samo południe
Dokładnie o 12.00 byliśmy świadkami niezwykłego pojedynku. Zupełnie wyjątkowo tego dnia przeciwko sobie stanęli: p. wicedyrektor Jolanta Bijak i p. dyrektor Artur Polak. Wyposażeni w krótkie nożyki, ochronne rękawiczki i wiadra stanęli do pojedynku, kto w ciągu minuty obierze więcej ziemniaków. Zwycięzcą w tej wymagającej precyzji i sprawności konkurencji okazała się p. Bijak. Wynik mógłby być jednak inny, gdyby nie jeden nieposłuszny ziemniak, który wymknął się z rąk p. dyrektora - widocznie nie chciał dokonać swego żywota na niedzielnym talerzu…
Dziękujemy wszystkim naszym gościom i współorganizatorom za udział w tym wyjątkowym wydarzeniu. Liczymy, że z każdym rokiem dzięki naszemu festiwalowi przybywa osób świadomie wybierających ekologiczną żywność oraz dbających o jej racjonalne wykorzystanie w codziennych posiłkach. Zdecydowanie planujemy kontynuować naszą misję, zatem…do zobaczenia za rok :)
Opracowała: Magdalena Zasada